Yhdistys


Tuusulan TaitoKädet ry on kaikille avoin vuonna 2010 perustettu yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on ylläpitää käsillä tekemisen taitoa ja tasoa, koota yhteen käsillätekijöitä ja käsillätekemistä arvostavia ihmisiä sekä tehdä hyväntekeväisyyttä käsillä tekemisen taitoja hyödyntäen.

Tavoitteidensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää käsityö- ja myyjäistapahtumia ja jäsenistölle kurssitoimintaa, jäseniltoja ja käsillä tekemiseen liittyviä teemamatkoja. Lisäksi yhdistys osallistuu hyväntekeväisyyskampanjoihin ja paikallisiin kulttuuritapahtumiin.

Logo


Minerva oli roomalaisessa mytologiassa sodankäynnin, viisauden, tieteen ja taiteen jumalatar.
Minervan pöllö on pöllö, joka roomalaisessa mytologiassa kulkee Minervan, viisauden jumalattaren, mukana.

Kun TaitoKäsien nimestä yhdistyksen alkuaikoina tehtiin päätös, ryhdyttiin pohtimaan myös yhdistykselle sopivaa logoa. Alunperin oli selvää, että emme halunneet logoa, joka millään tavalla viittaisi käsiin, vaan pikemminkin laaja-alaisesti niihin taitoihin, joita jäsenillämme on. Haluamme, että joukostamme löytyy kaikenlaisia kädentaitajia ja päätimme "niputtaa" heidät taidon ja taiteiden alle. Emme voineet liittää logoon sukkapuikkoja, dreijaa tai sepän työvälineitä, koska meillä on niin monenlaisia tekijöitä joukossamme ja halusimme, että kaikkien taidot ovat yhdenvertaisia.

Löysimme siis Minervan, taiteen jumalattaren, jonka lemmikkinä on Pöllö. Pöllö viisaudessaan kertoo myös avoimesta ja luovasta mielestä, joka vie meitä taitokäsiä rohkeasti kokeilemaan ja luomaan uutta.

Säännöt

1 § Nimi, kotipaikka, perustamisaika ja kieli
Yhdistyksen nimi on Tuusulan TaitoKädet ry ja yhdistyksen kotipaikka on Tuusula.
Yhdistys on perustettu toukokuun 3. päivä 2010. Yhdistyksen kieli on suomi.

2 § Yhdistyksen tarkoitus
Yhdistyksen tavoitteena on ylläpitää käsillä tekemisen taitoja ja tasoa, sekä koota yhteen käsillä tekijöitä ja käsillä tekemistä arvostavia ihmisiä.

3 § Tarkoituksen toteuttaminen
Tavoitteensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää käsityötapahtumia, kurssitoimintaa, messutapahtumia, työnäytöksiä ja käsillä tekemiseen liittyviä teemamatkoja. Yhdistys voi tavoitteensa toteuttamiseksi myös hankkia jäseniään varten myyntitilan, pitää messuilla kahvilaa, sekä järjestää myyjäisiä yhdistyksen varojen kartuttamiseksi.

4 § Jäsenet
Yhdistyksen jäseneksi voivat liittyä itse tehtyjen tuotteiden tekijät ja käsillä tekemisestä kiinnostuneet. Yhdistyksen hallitus hyväksyy uudet jäsenet.
Jäsenyyden hakija saa tiedon hallituksen päätöksestä haluamallaan tavalla (kirje, sähköposti, puhelin, yhdistyksen omat internetsivut). Näyttelyiden ja messujen osallistujista päättää yhdistyksen hallitus.
Nuorisojäseneksi voidaan hyväksyä 16 – 18 –vuotias käsillä tekemisestä kiinnostunut nuori. Nuorisojäseniltä ei peritä jäsenmaksua.
Yhdistyksellä on myös mahdollisuus kutsua yhdistykseen kunniajäseniksi henkilöitä, jotka täyttävät jäsenkriteerit ja joiden toivotaan osallistuvan yhdistyksen toimintaan. Kunniajäseniltä ei peritä jäsenmaksua.

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti (vapaamuotoisesti) hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla ensin yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.
Maksettua jäsenmaksua ei palauteta.
Jäseneltä peritään vuosittainen jäsenmaksu, sekä liittymismaksu, joka peritään jäseneltä ensimmäisenä vuonna jäsenmaksun yhteydessä.
Maksujen suuruudesta päätetään yhdistyksen syyskokouksessa.

Mikäli jäsen jättää jäsenmaksunsa maksamatta muistutus laskusta huolimatta hänet poistetaan postituslistalta kalenterivuoden lopussa.
Mikäli jäsen jättää jäsenmaksunsa maksamatta kahtena vuotena peräkkäin, hallitus toteteaa hänet eronneeksi.

Yhdistys pitää yhdistyslain edellyttämää jäsenluetteloa.

5 § Hallitus
Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi (1.1.-31.12.)

Yhdistyksen asioita päättää hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja, sekä 4-10 muuta jäsentä, sekä 2-4 varajäsentä.

Puheenjohtaja valitaan kahdeksi toimikaudeksi kerrallaan. Useamman ehdokkaan ollessa kysessä, suoritetaan suljettu lippuäänestys. Hallituksen muiden jäsenten ja varajäsenten toimikausi on kaksi (2) vuotta siten, että puolet on erovuorossa vuosittain, aluksi arvan, sitten vuoron mukaan. Ero vuorojen tulee mennä tasan.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja sihteerin.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kutsusta, tai kun vähintään puolet hallituksen jäsentä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet hallituksesta ja puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja on läsnä. Asiat ratkaistaan enemmistöpäätöksellä. Jos äänet menevät tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee. Vaali tilanteessa ratkaisee arpa.

Hallituksen tehtävät

  • Toimia yhdistyksen ylimpänä toimeenpanevana ja valvovana elimenä niin, että yhdistyksen tarkoituksen ja tavoitteiden mukaiset toiminnat toteutetaan suunnitelmien mukaisesti.
  • Olla vastuussa yhdistyksen toiminnasta lakien ja asetusten mukaisesti.
  • Suunnitella ja kehittää yhdistyksen kokonais toimintaa yhdessä jäsenistön kanssa, sekä johtaa toimintaa yhdistyksen tarkoituksen ja tavoitteiden mukaisesti.
  • Vahvistaa tehtävänjako keskuudessaan, sekä valita tarvittavat työryhmät/henkilöt suorittamaan niille sovittuja hallitukselle vastuullisia tehtäviä.
  • Vastata yhdistyksen ulkopuolelle suuntautuvasta toiminnasta.
  • Vastata yhdistyksen kokousten antamista velvoitteista.
  • Pitää jäsenluetteloa.
  • Hoitaa yhdistyksen taloutta.
  • Hoitaa yhdistyksen tiedotustoiminta
  • Hyväksyä ja erottaa jäsenet.
  • Ryhtyä kaikkiin niihin toimenpiteisiin, joita yhdistyksen etu vaatii.
  • Luovuttaa tilit toiminnantarkastajalle tarkastettaviksi vähintään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta.

6 § Tilit
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi (1.1.-31.12.)
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen, sekä hallituksen toimintakertomus on annettava toiminantarkastajalle viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kevätkokousta.
Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa (1) viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.

Yhdistyksen tilinkäyttöoikeus on yhdistyksen puheenjohtajalla, varapuheenjohtajalla, rahastonhoitajalla.
Pankin verkkotunnusten käyttöoikeus on puheenjohtajalla ja rahastonhoitajalla.

7 § Nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja hallituksen jäsen yhdessä.

8 § Yhdistyksen toimikausi
Yhdistyksen toimikausi on yksi (1) kalenterivuosi.

9 § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Yhdistyksen yleiset kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava jäsenille viimeistään 14 päivää ennen kokousta sillä tavalla kuin jäsen on halunnut kutsun vastaanottaa (sähköposti tai kirje).
Kokouskutsu julkaistaan myös yhdistyksen kotisivuilla internetissä.

10 § Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kevätkokous pidetään vuosittain helmi- maaliskuussa, sekä syysykokous pidetään vuosittain syys-lokakuussa.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti vaatii erityisesti ilmoitettua asiaa varten.

Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella läsnä olevalla yhdistyksen jäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Tasatilanteessa puheenjohtajan ääni ratkaisee.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen varsinaisen kokouksen käsiteltäväksi, hänen on ilmoitettava siitä hallituksen puheenjohtajalle (1) kuukausi ennen kokousta.

11 § Varsinaiset kokoukset
Kevätkokous
1. Kokouksen avaus.
2. Valitaan kokoukselle
a) puheenjohtaja
b) sihteeri
c) kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
d) ääntenlaskijat
3. Todetaan
a) läsnäolijat
b) äänioikeutetut jäsenet
4. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
5. Esitetään vahvistettavaksi hallituksen laatima vuosi- ja tilikertomus ja esitetään toiminantarkastajan antama lausunto, sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta.
6. Päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä asianomaisille
7. Käsitellään hallituksen esittämät tai jäsenten vireille panemat muut asiat
8. Kokouksen päättäminen

Syyskokous
1. Kokouksen avaus.
2 . Valitaan kokoukselle:
a) puheenjohtaja
b) sihteeri
c) kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
d) ääntenlaskijat.
3. Todetaan
a) läsnäolijat
b) äänioikeutetut jäsenet.
4. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
5. Vahvistetaan tulevaksi toimintakaudeksi
a) toimintasuunnitelma
b) talousarvio
6. Valitaan joka toinen vuosi hallituksen puheenjohtaja, jota kutsutaan myös yhdistyksen puheenjohtajaksi täysi-ikäisten jäsenten keskuudesta sekä vuosittain hallituksen jäsenet erovuorossa olevan tilalle seuraavaksi kahdeksi toimikaudeksi.
7. Valitaan kahdeksi seuraavaksi toimikaudeksi täysi-ikäisten jäsenten keskuudesta hallituksen jäsenet erovuorossa olevien tilalle. Sekä varajäsenet erovuorossa olevien tilalle. Valitaan tarvittaessa hallitukseen mahdolliset uudet jäsenet sääntöjen mukainen määrä henkilöitä.
8. Valitaan toiminnantarkasta ja varatoiminantarkastaja. Toiminnantarkastajan toimikausi on yksi (1) yhdistyksen toimikausi.
9. Vahvistetaan liittymis- ja jäsenmaksu suuruus tulevalle kaudelle.
10. Käsitellään hallituksen esittämät tai jäsenten vireille panemat asiat.
11. Kokouksen päättäminen.

12 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen koolle kutsutussa kokouksessa, jossa tarvitaan 3/4 enemmistön annetuista äänistä päätöksentekoon. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään jäljellä olevat varat purkautumisesta päättävän kokouksen päätöksen mukaan hyväntekeväisyyteen, joka liittyy lasten, nuorten, vanhusten toimintaan Tuusulassa.


Kommentit